Scroll to top

Drugo mesto na svetskom takmičenju u Portu!

Članovi naše zajednice postigli su neverovatan uspeh na svetskom takmičenju FEP U. Porto International Case Competition. Tim koji su činili Dragan Stojanović, Isidora Marković, Luka Poljak i Nikola Radojević, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović, osvojio je 2. mesto na svetskom takmičenju u rešavanju poslovne studije slučaja u Portugalu.

 

Takmičenje je održano online, u periodu od 15. do 18. novembra 2022. godine, a organizator takmičenja bio je Ekonomski fakultet sa Univerziteta u Portugalu.

 

Studiju slučaja je zadao Galp, vodeća multinacionalna kompanija za energetiku u Portugalu. Naš tim je imao 34h da analizira kako će energetska tranzicija ka održivoj energiji uticati na mrežu benzinskih stanica koje Galp poseduje. Takođe, trebalo je predvideti kako će se razvijati potrebe kupaca u narednih 10 godina i kakve će biti implikacije po njih.

 

Naš tim predložio je strategiju transformacije Galp-a u vodećeg snabdevača električne energije za potrošače u Portugalu, kroz transformaciju benzinskih pumpi i adaptaciju istih ka električnim vozilima. Takođe, predložili su uvođenje coworking prostora na gradskim pumpama, digitalizaciju poslovanja kroz nadogradnju postojeće mobilne aplikacije i partnerstvo sa kompanijom Uber.

 

Na osnovu ovih rešenja naš tim plasirao se u finale kao prvoplasirani tim iz svoje divizije, gde su pobedili North Carolina State University iz SAD-a, Panamericana Univerzitet iz Meksika i Univerzitet u Portu iz Portugala. U finalu takmičenja osvojili su 2. mesto, dok je prvo mesto osvojio tim sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu (UNSW Sydney, Australija), a treće mesto osvojio je tim sa Univerziteta u Kanadi (Wilfrid Laurier University, Canada).

 

Čestitamo našim kolegama i želimo im puno uspeha na budućim takmičenjima!

Porto 2022